Gözümüze Uygun Kontakt Lensi Nasıl Seçeriz?

 Kontakt lense başlamadan önce mutlaka, uzman bir göz hekiminden, kontak lens muayenesi randevusu alınmalıdır. Yapılan muayenede "gözün topografisi" da denilen "kornea topografisi" çekilir ve korneanın eğimleri hesaplanır. Buna göre de kişiye uygun kontakt lens seçilir. Bazen, sert lens (lens çeşitleri aşağıda açıklanacaktır) kullanma ihtiyacı duyulabilir.


Astigmatı olanlar da lens kullanabilir mi?


birincigöz hastanesi
Astigmatı olanlar da lens kullanabilir. Astigmatlı hastalarda kullanılan lense "torik lens" denir. Fakat torik lensler, miyop ve hipermetrop lensler gibi kolay takılabilen lenslerden değildir. Çünkü belirli bir "torisitesi" vardır  ve o eğimin, korneanın o bölümüne tam oturması gerekir. Buna bağlı olarak bazen  memnuniyetsizlikler olabilmektedir, bu gibi durumlarda da lens değiştirilebilmektedir.
Astigmatlı hastalarda ya da keratokonus hastalarında lenslerin farklılıkları, göz kapaklarının yapısının farklılığından kaynaklanmaz. Yani çekik gözlü, iri gözlü ya da çukur gözlü diye farklı lensler kullanılmamaktadır. Lens; üzerine yerleştirilecek korneanın şekline göre, kişiye özel belirlenmektedir.





Kontakt lens çeşitleri nelerdir?


Yumuşak Lensler : Miyopi ve hipermetropilerde kullanılır. Günlük, haftalık, aylık, (kullan-at), yıllık
 (konvansiyonel) formları vardır.

Yarı-Sert Lensler : Miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalarda kullanılır.
Ömrü yaklaşık 3 yıldır.

Torik Lensler : Astigmatizmalarda kullanılır. Yumuşak KL grubundadır. Kullan at ve renkli formları vardır.

Kullan at Lensler : Miyopi ve Hipermetropilerde kullanılır. Yumuşak lenslerdir.
Ömrü 1günden 1 aya kadar değişebilir. Renkli formları vardır.

Renkli Lensler : Miyopi ve hipermetropilerde estetik ve/veya optik amaçlı, kırma kusuru olmayan gözlerde ise estetik amaçlı kullanılır. Yumuşak lenslerdir. Kullan at formu vardır.