Astigmat Nedir?


Astigmat nedir?
Astigmat, göz yuvarlağının yuvarlak değil yumurta şeklini aldığı ve korneanın iki kesitinin farklı kırılmalar yapması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Astigmatizmanın nedeni genellikle korneanın düzensizliği ya da çarpıklığıdır. Normal görme için kornea düzgün ve her yönde eşit eğimde olmalıdır. Astigmatizmada korneanın eğimi bir yönde daha fazladır.

Astigmat nasıl tedavi edilir?
Gözlük ve kontakt lens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Lazer yöntemiyle astigmatizm tamamen tedavi edilebilir.

Lazer ameliyatı ile astigmat düzeltilebilir mi?
Astigmat tedavisi düşük astigmatlarda neredeyse miyop ve hipermetrop tedavisi kadar başarılı oluyor. Fakat 3 derecenin  üzerindeki astigmatlarda ise başarı oranı biraz daha düşüktür. Yüksek astigmatlarda lazerin başarısı sınırlıdır ama yapmamak gerekir anlamı taşımaz bu. Lazer yöntemi sonrası hastanın görme kalitesi artar. Düzensiz astigmat denilen bir astigmat daha vardır. Bu hastalıkta gözlük veya lensle düzeltme sağlanamaz. Kornea içerisine halka takılarak tedavi edilir.

Astigmat hangi göz rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir?
Kornea gözün en önündeki şeffaf tabakadır ve kırma gücü çok yüksektir. Doğuştan korneanın yapısı bozuksa astigmat durumu oluşabilir. Göz içerisindeki diğer bir mercek olan göz içi merceğinden de astigmat oluşabilir. Göz içi merceği yuvarlaktır, eğer bunda elips şekil olursa kırma gücü azalır ve astigmat oluşur. Ayrıca keratokonus hastalarının çoğunda astigmat ta görülür.


Astigmatı olanlar da lens kullanabilir mi?
Astigmatı olanlar da lens kullanabilir. Astigmatlı hastalarda kullanılan lense "torik lens" denir. Fakat torik lensler, miyop ve hipermetrop lensler gibi kolay takılabilen lenslerden değildir. Çünkü belirli bir "torisitesi" vardır  ve o eğimin, korneanın o bölümüne tam oturması gerekir. Buna bağlı olarak bazen  memnuniyetsizlikler olabilmektedir, bu gibi durumlarda da lens değiştirilebilmektedir.
Astigmatlı hastalarda ya da keratokonus hastalarında lenslerin farklılıkları, göz kapaklarının yapısının farklılığından kaynaklanmaz. Yani çekik gözlü, iri gözlü ya da çukur gözlü diye farklı lensler kullanılmamaktadır. Lens; üzerine yerleştirilecek korneanın şekline göre, kişiye özel belirlenmektedir.