Kirpik Dibi İltihabı Neden Olur?

Yağlı ciltlere sahip kişilerde kirpik diplerinde gözyaşının yapılmasına neden olan bezlerin ağızlarının tıkanması ile beraber, göz kapağında tıkanmaya bağlı şişlikler oluşabilir. Bu durumun sonunda kirpik dibi iltihabı oluşabilir. Gözkapağındaki iltihaplanma kirpik dibine yerleşerek halk arasında arpacık diye bilinen duruma sebep olabilir. Arpacıklar zamanında tedavi edilmediği taktirde kapak kistlerine sebebiyet verirler.

Alınması gereken önlemler nelerdir?


Kirpik dibi iltihabının en önemli nedeni yeterli hijyenin sağlanamamasıdır. Özellikle yağlı ciltlerde görülür. Kirpik diplerinde bulunan yaklaşık 40 gözyaşı bezinin tıkanması ile olur. Bu durum da gözyaşımızın azalması ve gözlerimizin kurumasına neden olur. Sonuçta kirpik diplerimiz savunmasız hale gelir ve bir kısır döngü oluşturur. Böylelikle kirpik dibi iltihabı tekrarlar.

Hijyenik koşulların sağlanması alınması gereken ilk önlemdir. Ellerimizi gözlerimize götürmemiz gerektiğinde yada kaşındığında ellerimizin temizliğine önem vermeliyiz. Gece yatmadan önce, parmakların ucuna alınan bir bebek şampuanı ile kirpik diplerine yapılacak masaj koruyucu olacaktır.

Kozmetiğin etkisi;
Kirpik dibi iltihaplarına göz çevresine çok yoğun ve kalın olarak sürülen göz kalemleri, ve iyi yapılmamış olan kalıcı makyaj sebep olabilir. Bu tür kozmetiklerin sebep olabileceği zararları engellemek için makyaj malzemelerinin temizlemesi, gece yatmadan makyajın mutlaka silinmesi, arkasından bebek şampuanı ile artık makyaj malzemelerinin yıkanması önemlidir.

Belirtileri


En büyük belirtisi kaşıntı ve kirpik diplerinde kızarıklıktır. Özellikle çocuk çağlarındaki kaşıntı çocukların çok da hijyenik olmayan elleri ile kirpiklerini kaşıması sonucu iltihaplanmayı arttırır. Özellikler sabahları kapaklarda şişlikler, sarı renkte çapaklanmalar, göz kapaklarının birbirine yapışık olması, gözde yanma ile birlikte kaşıntının oluşması en önemli belirtileridir.

Tedavisi

Göz damlası ve antibiyotikle tedavi edici ilaçlar kullanır. Bunun yanı sıra suni gözyaşları ile tedavi desteklenmelidir.