Çocuğum gözlerini çok kırpıyor, neden olabilir?

İnsanın en temel duyularından biri olan görme, dünyaya geldikten 3 ya da 4 ay sonra gelişmeye baslar. Zamanında doğan bebekler doğumdan sonra ilk hafta içinde annelerinin yüz ifadelerini görebilmeye başlarlar. Erken doğan bebeklerde ise görme gelişimi daha geç olur. Bu yüzden bu bebeklerin doğumdan hemen sonraki dönemde özellikle retina tabakasının gelişimi açısından yakın takibi gereklidir. 

Çocukluk çağında görme duyusunun tam olarak gelişimi ise 7 ile 10 yasları arasındaki dönemde tamamlanır. Doğumdan bu zamana kadar geçen süre içerisinde oluşan görme bozuklukları, özellikle küçük yaştaki çocukların şikayetlerini tam olarak anlatamaması nedeniyle çok uzun süre fark edilemeyebilir. Görme bozuklukları okul öncesi dönemde her 20 çocuktan birini etkiler. Okul döneminde ise her 4 çocuktan birinde göz hastalıkları görülür.
Gözlerin duruşu veya çocukların bazı hareketleri olası bir görme sorununun habercisi olabileceğinden anne ve babalar böyle işaretler açısından uyanık olmalı ve zaman geçirmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır. 




Bu işaretlerden biri de çocuğun sık aralıklarla göz kırpmasıdır. Göz kırpması şu hastalıkların belirtisi olabilir;
Göz Alerjisi
Konjonktivit
Toz Kaçması
Gözde Kırma Kusuru Olması (Hipermetrop, Miyop, Astigmat)

Anne Babaların Dikkat Etmesi Gereken Durumlar

Çocuğunuz sizinle göz teması kurduğunda her iki gözü birbirine paralel duruyor mu? 
Gözlerden birinde içe ya da dışa kayma ya da iki göz birbirinden bağımsız hareket ediyormuş izlenimi var mı? 
Objeleri görebilmek için gözünün birini kapatıyor veya başını eğiyor mu?
Uzaktaki nesneleri görebilmek için gözlerini kısıyor mu?
İşaret ettiğiniz objeleri görmekte zorluk çekiyor mu?
Objeleri devamlı yüzüne yakın tutuyor ve televizyonu çok yakından izliyor mu?
Bir gözünü çok fazla kırpıyor veya ovuyor mu?
Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme, başını eğme, bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma, gözlerini kısma ya da ovalama, Okur veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip etme, yakın işleri sevmeme, kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma, okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayeti olan çocuklarda göz bozukluğu olma ihtimali yüksektir..Bu tür şikayetleri olan çocuklar bilgisayarlı yada retinoskopi denilen göz muayenesinde geçirilmeli ve göz bozukluğu varsa tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Göz genişletici damlalar kullanılarak yapılan bu muayene sonucunda çocukta miyop, hipermetrop, astigmat olup olmadığı tespit edilir.