Göz Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Göz kaşıntısı kişiden kişiye değişiklik gösteren fiziki bir durum olarak ortaya çıkar. Sebepleri mutlaka uzman bir doktor tarafından tespit edilmeli ve bu sebeplere göre tedavi yöntemi belirlenmelidir ve tedavi asla yarım bırakılmamalıdır. Yarım bırakılan tedavi, kolayca ortadan kalkabilecek bir sorunun, çözülmesi belki de imkansız bir hal alarak geri dönmesine sebep olabilir.
tedavi edilmezse ne olur?

Göz kaşıntısının sebebi bazen; gözdeki bakterilerin sebep olduğu bir göz alerjisidir. 
Gözlük gibi eşyaların birden fazla kişiyle kullanılması sonucu ortaya çıkar ve hızla bulaşır. Tedavisi göz doktorunca verilecek antibiyotikle yapılmaktadır. Gözde kaşınmayla birlikte bakterilerde çoğalır ve sepici olur. İlaç tedavisinin yanı sıra kişisel hijyene özen göstermek de tedavi sürecinin bir parçasıdır. Bahar aylarındaki hava değişimlerinde ağaçlarda ve çiçeklerden gelen polenlerin yaptığı göz alerjisinden dolayı olan kaşıntı da vardır.
Gözdeki kaşıntı bazen grip hastalığının belirtisi olabilir. 
Grip hastalığı virüslerle oluşan bir yapıdır ve ilk olarak gözdeki kaşıntıyla kendini belli eder. 
Kaşıntı "arpacık" belirtisi olabilir.
Gözyaşı ve gözyaşının kanalları tıkadığı zamanda ortaya çıkan arpacık hastalığı da göz kaşıntısı ile kendini belli eder. 
Lens kullanımı ve toz kaçması kaşıntıya neden olabilir.
Kullanılan lenslerin yanlış ve kalitesiz oluşu ayrıca göze kaçan cisimlerin kornea tabakasına ulaşması sebebiyle olan kaşıntı da bu hastalığın sebebi olarak kendini belli eder.
Göz kuruluğu kaşıntıya neden olabilir.
Bilgisayar veya televizyon başında devamlı oturanlarda gözlerde batma şeklinde kendini gösteren ve gözün ovalanmasına sebep olan kaşıntı da göz kaşıntısı olarak geçer.  Bu durumda gözünüzü biraz dinlendirmeli ve tedavisine bakılmalıdır. 
Kaşıntı "Keratokonus Hastalığının" belirtileri arasındadır. 
Keratokonus genellikle her iki gözü etkileyen ve sıklıkla da asimetrik, enflamatuar olmayan, kornea doku bozulması, dikleşmesi, kornea tepesinin incelmesi ve öne çıkması ile karakterize kornea hastalığıdır. Hastalığın belirtileri;
  • Gözde sürekli alerji / kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)
  • Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması
  • Gözlüğe rağmen net görüş elde edilememesi
  • Işığa hassasiyet
  • Göz kamaşmasıdır. 
Ayrıca göz kaşıntısının sebebi ne olursa olsun, gözü çok fazla ovalamamak gereklidir. Gözü fazla ovalamak kornea zedelenmesi ve keratokonus hastalığına neden olabilmektedir.
  
Gözdeki kaşıntı ile birlikte şişlik veya kanama sorunu varsa doktor muayenesi şarttır. 
Bir diğer göz kaşınmasına sebep kadınların makyajdır. Geceleri mutlaka temizlenmeli ve yüz daima temiz tutulmalıdır. Yüze uygulanan her şeyin göze direk etkisi bulunmakta ve göz sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Çeşitli kimyasallar kullanılarak yüzümüze sürdüğümüz makyaj malzemeleri temizlenmeden yatılırsa muhtemelen gözümüzü etkiler ve göz kaşıntısına sebep olabilir. Göz vücuttaki çukurlardan birinde muhafazaya alınmış bir organdır. Bu sebeple ne kadar korunması gereken bir organ olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre göz kaşıntıları çok önemlidir. Çoğu hastalığın habercisi olabileceği gibi tek başına da bir sorun olabilir. Gözümüzü düzenli olarak uzman doktorumuza kontrol ettirmeliyiz, çünkü sonu körlüğe varan bir çok göz rahatsızlığı tedavisine geç kalınmadan fark edilir belirtiler göstermemekte, ancak detaylı muayene ve tetkikler sonucunda anlaşılabilmektedir.