Lens ile havuza girilir mi?

Lens ile havuza neden girilmez?

İnsanlar tarafından havuza taşınan bakteriler, mikrop, virüs ve mantarlar suya bulaşarak çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Kamuya açık yerlerde yaygın şekilde kullanılan havuzlar her ne kadar düzenli dezenfekte edilselerde güvenli oldukları asla söylenemez.
Yaz sıcaklarının kendini iyice hissettirdiği şu günlerde yetkililer temizliğinden emin olunmayan havuzlara kirlilik seviyesi yüksek sahillerde denize girilmemesi gerektiğini önemle hatırlatıyorlar. Artan sıcaklarla doğru orantılı yaz aylarında havuz suyu yoluyla bulaşan konjonktivit, keratat, parazit ve mantar enfeksiyonlarına çok sık rastlanmaktadır. Ekolojik sistemle kendini yenileyen denizlere oranla durgun havuz suları kolayca kirlenip mikrop üreterek insan sağlığını tehdit etmektedir.
Küçük bir alanda yüzlerce insanın olduğu yüzme havuzlarında, insan dışkısı ve sanayi atıklarının kanalizasyon sistemi ile arıtılmadan denize akıtıldığı sahillerde deniz suyunu yutmak, burna çekmek ve göze doğrudan temas ettirmek tehlikelidir.

Lens ile havuza girilir mi?

Lensle havuza girmeyi tercih edenler iki kat fazla mikrop bulaşma tehlikesi ile karşı karşıyalar çünkü lens üzerine yapışarak yuva yapan bakteriler, sıcaklığında yardımıyla çoğalıp keratit göz enfeksiyonuna neden oluyor. Havuza giderken kullanıma ara verilmesi havuza girilmesi durumunda ise derhal gözden çıkarılması gereklidir. Havuz suyu bulaşan lenslerin atılması, temizlik yada dezenfekte edilerek tekrar kullanılmaması tavsiye olunur.

Yüzerken lens takılır mı?

Yüzerken suya dalma esnasında gözlerin kapaklarının açılması basınç farkı oluşturarak lens gözden çıkarak kaybolur. Yüzücü gözlükleri takarak gözün içine suyun temas etmesi engelleneceğinden numaralı lens kullanılabilir. Özellikle -1.00 numaradan büyük görme sorunu olan dalgıçlar numaralı mercek kullanarak su altında objelerin %25 daha yakın, %33 fazla büyük görünmesi problemini aşabilirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder